1. Home
  2. Klantenservice
  3. Nieuws & Blog
  4. Meer waardering op de werkvloer: zo maak je het waar

Meer waardering op de werkvloer: zo maak je het waar

Wil je meer waardering op de werkvloer? Goed voornemen! Maar hoe kun je dat het beste doen? In welke situatie is een schouderklopje, een compliment of een geschenk gepast? Ontdek 5 manieren om je medewerkers meer waardering te tonen.
| 22 september 2020
Meer waardering op de werkvloer: zo maak je het waar
Meer waardering op de werkvloer: zo maak je het waar

Waarderen kan op allerlei manieren. Elke medewerker is anders, maar ook elke situatie vraagt om een andere aanpak. Wij brengen je graag op ideeën.

1. Woorden van bevestiging
Een kleine moeite met een groots effect. Iedereen ontvangt graag een compliment, toch? Houd daarbij wel rekening met de persoonlijkheid van je collega's. Een verlegen collega vindt het vaak minder prettig om in het bijzijn van anderen geprezen te worden. Terwijl een ander juist graag in het middelpunt van de belangstelling staat.

2. Complimentmoment
Een gebrek aan aandacht van de directe leidinggevende heeft bij 75% van de werknemers van negatieve invloed op hun werk. Neem de tijd om medewerkers te waarderen. Plan bijvoorbeeld regelmatig een ‘complimentmoment’ in, zet verjaardagen in de agenda en verras collega’s spontaan met een borrel.

3. Assistentie bij het werk
Waardering tonen hoeft niet altijd in de vorm van een compliment. Sterker nog: veel medewerkers krijgen net zo lief aandacht voor het werk dat ze doen. Zo kunt je bijvoorbeeld  medewerkers helpen bij complexe taken of een belangrijke opdracht. Een duwtje in de rug werkt motiverend en brengt collega’s dichter bij elkaar.

4. Puntje kritiek: start met een compliment
Eerlijk is eerlijk, je hebt niet altijd een reden om uw medewerkers te waarderen. Er gaat ook weleens wat mis. Veel werkgevers vinden het moeilijk om dan kritiek te geven. Terwijl kritiek en waardering juist hand in hand kunnen gaan. Start daarom altijd met een compliment, voordat je het kritiekpunt aansnijdt. Vervolgens sluit je weer af met een compliment. Zo blijven medewerkers zich gewaardeerd voelen.

5. Materiële waardering
Wilt je je medewerkers waarderen met een passend geschenk? Dat blijkt voor veel werkgevers een uitdaging. Houd in gedachten dat de financiële waarde ervan geen rol speelt. Medewerkers hechten meer waarde aan persoonlijke aandacht. Laat je hierbij inspireren door hobby’s, muzieksmaak of andere interesses van je medewerkers. 

Een sprekend eindejaarsgeschenk
Oprechte waardering valt of staat met een persoonlijke touch en een goede timing. Is het eindejaar voor jou nog altijd hét moment om medewerkers te waarderen met een geschenk? Bekijk ons veelzijdige assortiment aan kerstpakketten en kies het geschenk dat het beste bij jouw organisatie past.  

​Klik hier voor ons assortiment aan kerstpakketten.

[i] Van Marwijk, F., & Poortvliet, H. (2017). Het grote complimentenboek (3e ed.). Zaltbommel, Nederland: Uitgeverij Haystack