1. Home
  2. Geef persoonlijke aandacht aan je collega’s

Geef persoonlijke aandacht aan je collega’s

| 19 februari 2021
Geef persoonlijke aandacht aan je collega’s
Geef persoonlijke aandacht aan je collega’s

Hoe zorg je ervoor dat je personeel zich gewaardeerd voelt? Met persoonlijke aandacht! Het geven van persoonlijke aandacht aan je personeel is van groot belang. Maar waarom precies? En hoe geef je dit? Wij zetten alle facts voor je op een rij.

Betekenis van persoonlijke aandacht 

 

Als het gaat om de omgang tussen werkgever en werknemer, wordt er in het algemeen vaak gepraat over ‘aandacht’. Maar wat is dit nou eigenlijk? Volgens de Dikke van Dale is de letterlijke betekenis van aandacht ‘oplettendheid’ of ‘belangstelling’De aandacht trekken wordt vervolgens gedefinieerd als ‘opvallen’.  

 

Geven werkgevers dan alleen maar aandacht aan werknemers die opvallen? Het is juist cruciaal om iedereen te waarderen, zonder dat zij daar zelf om hoeven te vragen. En wat voor soort aandacht iedereen prettig vindt, verschilt per persoon. In die zin heeft de uiting van persoonlijke aandacht dus een aparte betekenis voor iedereen en is het lastig om een definitie te hanteren.  

 

Vormen van persoonlijke aandacht 
 
In de praktijk zijn er verschillende vormen van aandacht. Elke werknemer vindt een andere vorm van aandacht prettig. De een vindt hulp en ondersteuning prettig, of juist als er 1-op-1 tijd voor hen wordt vrijgemaakt. Terwijl een ander juist blij wordt van een mooi compliment of cadeau. Het is cruciaal om te ontdekken als leidinggevende of organisatie welke vorm van aandacht past bij je collega(‘s). Heb je er moeite mee om zelf te ontdekken wat je collega’s fijn vinden? Dan is het aller makkelijkste als jij je collega’s vraagt wat ze prettig vinden. Dat waarderen zij extra: ze merken namelijk dat jij je best doet om hen persoonlijke aandacht te geven. 

 

Hoe geef je aandacht?  
 

Als je weet welke vorm van aandacht past bij je collega’s, kun je aan de slag met het geven van aandacht. Hierbij alvast een aantal tips: 

 

1. Vier persoonlijke momenten 

 

Besteed niet alleen aandacht aan zakelijke successen, maar ook aan verjaardagen, jubilea, verhuizing, geboorte etc. Blijf ook betrokken bij de persoonlijke omstandigheden 

 

2. Plan 1-op-1 tijd in 

 

Je spreekt elkaar vaker in teamverband, maar weinig 1-op-1. Misschien vooral in deze tijden. Plan een koffiemomentje in om af en toe even bij te kletsen. Dit kan ook over andere dingen dan werk gaan, waar je collega behoefte aan heeft. Zo creëer je betrokkenheid.  

 

3. Geef complimenten 

 

Het is altijd leuk om een compliment te krijgen. Geef af en toe complimenten aan je collega’s, op een manier die bij hen past. Niet iedereen ontvangt graag een compliment in groepsverband. Deze collega’s kun je via een leuk mailtje, appje of belletje een mooi compliment geven. 

 

4. Verras je collega’s af en toe met een leuk cadeau 
 

Vergeet niet om bijzondere momenten te blijven vieren! Door zo nu en dan  je collega’s een cadeautje te geven om mijlpalen te vieren, voelt het voor hen alsof jij je waardering omzet in daden. Leuk om te geven en te krijgen. 
 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor mooie cadeaus om bijzondere aandacht te geven? Ontdek dan snel ons aanbod.